Elena Zeofinia CIUBOTARIU |
miercuri, 8 decembrie, 2010 |
Finanţare nerambursabilă |
|
|
Trebuiau sa inceapa in 2007…in 2007 abia s-a inceput documentatia.
S-a dat drumul la program in 2008 si pana in 2010 inca nu au reusit sa aiba un sistem organizat al informatiilor, al procedurilor de lucru, etc.
Da, ati ghicit, e vorba de institutiile statului care se ocupa de fondurile europene.
ACIS-ul a anuntat azi un nou “calendar orientativ” al lansarilor pentru sfarsitul lui 2010 si inceputul lui 2011.
Multe operatiuni au fost “mutate” pentru inceputul noului an. E drept ca nu mi se pare normal sa se dea drumul la un apel de proiecte in Ajunul Craciunului…insa nu se va da drumul nici in prima saptamana dupa anul nou…si atunci ? Si atunci discutam de inca 2 luni intarziere a planurilor si proiectelor.
Intr-un sistem ametit si greoi, cele 2 luni atarna ca o piatra de moara in planurile micilor sau marilor investitori.
Romania are de cheltuit in intervalul 2007- 2013, 19,668 miliarde Euro. Vi se pare putin?
Acesta este un citat din evaluarea “formativă a instrumentelor structurale în România” – document publicat pe site-ul ACIS:
“La data de 30 iunie 2009, volumul plăţilor efectuate se ridica la 1,5% din alocarea totală. Luându-se în considerare perioada de timp de la începutul perioadei de programare, nivelul plăţilor este foarte scăzut. Având în vedere faptul că această rată a crescut până la data de 30 iunie 2010 la doar 3,7%, problema absorbţiei devine şi mai stringentă.”
Ne confruntam cu o criza economica in care de la cel mai mic la cel mai mare, bolnav sau sanatos, nu conteaza…trebuie sa plateasca birul catre stat. Un stat care nu e in stare sa atraga fonduri europene pentru a imbunatati sau a reinventa sistemul acesta bolnavicios, dar nici macar nu-si sprijina “slujbasii” s-o faca.
Suntem intr-o hipnoza adanca in care suportam tot, sperand ca cineva va pocni din degete si ne vom trezi din nou in realitatea pe care de fapt o visam.
Oricat de greu ar fi trebuie sa privim in viitor la ceea ce vrem sa creem, astfel incat sa nu uitam niciodata care este telul nostru si in ce directie ne indreptam. Ganditi-va daca vreti, ca sunteti in ocean si apa e agitata. Ce veti face daca sunteti departe de tarm? Primul lucru - va orientati sa vedeti unde este tarmul pentru a sti in ce directie trebuie sa inotati. Mai departe tine de fiecare cum abordeaza problema, ce mijloace are la indemana pentru a supravietui si binenteles in cat timp se salveaza.
Cam asa este si in situatia economica actuala.
In incheiere il voi cita pe domnul Calin Georgescu (directorul executiv al Centrului National pentru Dezvoltare Durabila) dintr-un interviu publicat si pe Blogul Alianței Profesioniștilor pentru Progres.
“Cred ca trebuie sa fim foarte seriosi si bine pregatiti cand discutam despre aplicarea mecanismelor economiei de piata. Daca vrem sa fim respectati, in primul rand trebuie sa ne respectam pe noi insine si sa ne asezam la masa tratativelor cu lectiile bine invatate. In rest, cred ca orice alte aspecte pot sa fie armonizate, prin bunavointa si spirit constructive”.
|